Pastoraat en psychologie
De werkwijze van pastorale hulpverlening is gebaseerd op de unieke combinatie van pastoraat en psychologie, bij moeiten en problemen die zich in het leven voordoen. De kennis van de psychologie draagt bij aan het inzichtelijk maken van vraagstukken en hoe ik daarbij verantwoord hulp kan bieden. Daarnaast werk ik met Bijbelse principes die helpend, helend en richtinggevend zijn voor het leven. Dit alles in het besef dat de levende God betrokken is op elke situatie en dus ook op die van jou. “Hij heelt gebrokenen van hart.”
Groei en herstel
Wanneer je te maken hebt met situaties waarin je vastloopt, ontdekken we door middel van je hulpvraag en gesprek wat er nodig is. De hulpverlening van Praktijk Hoopvol leven legt zich toe op groei en herstel. Herstel van wat beschadigd is of van wat je bent kwijtgeraakt en wat bij jou hoort. Her-stellen wil zoveel zeggen dat je het weer in goede staat terugbrengt. Jij bent de moeite waard! Daarnaast ontdekken we wat je toe mag voegen wat goed is voor jou als persoon om beter met jezelf of je omstandigheden om te gaan. Je ontvangt passende begeleiding, zodat je met uitzicht en vertrouwen weer verder kunt.
Pastoraal
Wil je weten wat het woord pastoraal betekent? De betekenis van het woord ‘pastor’ is ‘herder’. De benadering ‘wat houdt je bezig en wat heb je nodig’ voert terug naar die betekenis. Het beeld van de herder komt uit de Bijbel en is bedoeld om aan te geven hoe God zorgt voor mensen. Hij noemt zichzelf de goede Herder. Hij weet als geen ander wat wij mensen nodig hebben. Hij leidt en vormt ieders leven, door de ontmoeting heen. Dit laatste aspect maakt deze vorm van hulpverlening onderscheidend en echt hoopvol. Vanuit Zijn liefde wil God mensen herstellen.
Jouw verhaal
Pastorale hulpverlening komt tegemoet aan tal van vragen die zich voordoen in het leven. Of je nu tegen problemen aanloopt en verlangt naar advies. Of dat je je verhaal wilt doen en inzicht krijgen in de manier waarop je omgaat met wat je meemaakt. Misschien zoek je naar mogelijkheden die tot verandering of verbetering leiden. Over veel situaties kun je in gesprek gaan. Nu kan het stellen van je vraag of het doen van je verhaal moeilijk zijn. Je schaamt je of je voelt je schuldig, je wilt niet alles vertellen of je weet niet hoe. Ook daarbij ontvang je de juiste hulp. Soms volstaat een enkel gesprek, meestal zijn het langere trajecten waarbij je langzaam afbouwt. Je kunt ook gebruik maken van af en toe een ‘APK’: weer even een keer komen praten om daarna zelf verder te gaan.
Maatwerk
Praktijk hoopvol leven hanteert een eclectische werkwijze, dat houdt in dat uit diverse de kennisgebieden en therapievormen een keuze wordt gemaakt voor de begeleiding. Bij de hulpvraag houd ik de praktische kant goed voor ogen, zodat we gericht werken aan waar je voor komt. Voor Praktijk Hoopvol leven is elke vraag maatwerk. “Wat heb jij nodig?”
In één zin:
Samenvattend zou je deze hulpverlening zo kunnen omschrijven: Sterken wat goed is, helpen bij wat nodig is en jou ondersteunen tijdens dit proces.
Nu of straks of niet…?
Twijfel je? In gesprek gaan betekent meestal wel een drempel over gaan. Je zegt eigenlijk dat je er zelf niet meer goed uitkomt. Misschien heb je al veel nagedacht en uitgeprobeerd. Een gesprek hierover kan het begin zijn van een verandering, van iets nieuws, probeer het eens…
“Wanneer je verlangt je leven met een hoop vragen om te zetten naar een Hoopvol leven.”